Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aliravitsemus alkuraskaudessa lyhentää naisen elinikää

Aliravitsemus alkuraskaudessa lyhentää naisen elinikää

Sikiövaiheen alussa liian vähän ravintoa saavat kuolevat muita nuorempina, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat niin sanottua Barkerin hypoteesia, jonka mukaan alttius sairastua moniin sairauksiin määräytyy jo kohdussa.

Hollantilaisten tulokset perustuvat pitkään seurantatutkimukseen, jossa vuosien 1944–1945 nälänhädän aikana syntyneitä hollantilaisia on seurattu aivan viime vuosiin saakka. Vuosina 1944–1945 Hollannin länsiosien väestö joutui pärjäämään 400–800 kilokalorin päiväannoksilla puolen vuoden ajan.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin vajaata kahtatuhatta tuolloin äitinsä kohdussa ollutta, joista joka kymmenes kuoli ennen seurannan päättymistä. Osallistujat luokiteltiin sen perusteella oliko heidän äitinsä kärsinyt nälänhätää heitä odottaessaan.

Osallistujien vertailu osoitti, että sikiövaiheen alussa nälänhädälle äitinsä kohdussa altistuneet naiset kuolivat sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään tai rintasyöpään selvästi todennäköisemmin kuin muut. Miesten kuolleisuuteen sikiövaiheen nälänhätä ei vaikuttanut.

Hollantilaisten havainnot ovat yhä ajankohtaisia, sillä tänä päivänä yli 900 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta, ja noin kuudennes kehitysmaiden lapsista syntyy pienikokoisena sen seurauksena. Aliravitsemuksen takia merkittävä osa maailman väestöstä saattaa siis altistua kroonisille sairauksille ja kuolla niiden takia nuorempina.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.022038)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/12/13/ajcn.111.022038.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje