Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivojen koosta voi ennustaa Alzheimerin taudin riskiä

Aivojen koosta voi ennustaa Alzheimerin taudin riskiä

Yhdysvaltalaistutkijat ovat mahdollisesti keksineet keinon, joka auttaa tunnistamaan ketkä ovat suurentuneessa riskissä sairastua Alzheimerin tautiin. Heidän Neurology-lehdessä julkaisemansa tulokset viittaavat siihen, että ainakin osalla ihmisistä sairastumisalttius liittyy aivokuoren eri osien pienuuteen.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä nykykeinoin Alzheimerin taudin kehittymistä ei juurikaan osata ennustaa. On tosin joitain testejä joilla riskiä voi arvioida.

Tutkimusta varten tutkijat kuvasivat 159:n keskimäärin 76-vuotiaan miehen ja naisen aivokuoret. Magneettikuvaukset keskitettiin alueille, jotka aiempien tutkimusten perusteella kutistuvat Alzheimer-potilailla. Tutkimuksen alussa yksikään osallistuja ei sairastanut dementiaa.

Aivokuvausten perusteella 19:n osallistujan Alzheimer-riski arvioitiin suureksi, 116:n kohtalaiseksi ja loppujen pieneksi. Tämän jälkeen osallistujia seurattiin kolmen vuoden ajan.

Kun seurannan päätteeksi tehtyjen kognitiivisten testien tuloksia verrattiin tutkimuksen alussa tehtyihin, dementian kehittymiseen viittaavia tuloksia sai viidennes osallistujista, joiden sairastumisriski arvioitiin suureksi aivokuvausten perusteella. Kohtalaisen riskin ryhmässä niin kävi vain yhdelle neljästätoista ja alhaisen riskin ryhmässä ei ainoallekaan.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että aivokuvausten perusteella sairastumisalttiiden selkäydinnäytteissä oli Alzheimerin tautiin viittaavaa proteiinia selvästi useammin kuin muilla, mikä tukee aivokuvauksissa tehtyjä havaintoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje