Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Helikobakteerin häätäminen voi rauhoittaa vaivaisen vatsan

Helikobakteerin häätäminen voi rauhoittaa vaivaisen vatsan

Toiminnallisia ylävatsavaivoja potevat voivat saada oireisiinsa helpotusta antibioottikuurista, jolla ruoansulatuselimistöstä häädetään helikobakteerit. Tähän viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta myös toisensuuntaisia tuloksia on saatu. Helikobakteeri aiheuttaa joillain mahahaavoja ja syöpää, mutta sen osuus muissa vatsavaivoissa on epäselvempi.

Jotta vatsaoireet vähenevät merkittävästi yhdellä potilaalla, häätölääkitys pitää antaa yhdeksälle, brasilialaistutkijat laskevat. Näin ollen häätölääkityksen vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti samaa luokkaa kuin yleisillä lääkehoidoilla. Häätölääkityksen etuna on kuitenkin sen lyhytkestoisuus, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 400 toiminnallisia ylävatsaoireita potevaa brasilialaista, joista puolet ohjattiin antibioottihoitoon ja puolet lumelääkitykselle. Kaikki potilaat saivat lisäksi vatsan haponeritystä vähentävää lääkettä. Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Toiminnallisilla ylävatsavaivoilla tarkoitetaan monenlaisia vatsaoireita, joille ei löydy nähtävää syytä. Vatsavaivaisista tällaisia on noin puolet. Toiminnallisia oireita ei osata parantaa, mutta joillakin lääkkeillä niitä voi lievittää.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;171:1929–1936)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/21/1929

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje