Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Passiivinen tupakointi haitaksi sydämen vajaatoimintaa potevalle

Passiivinen tupakointi haitaksi sydämen vajaatoimintaa potevalle

Passiivinen tupakointi altistaa sydänsairauksille, mutta myös vaikeuttaa niihin jo sairastuneiden elämää. Sydämen vajaatoimintaa potevilla tupakka-altistus nakertaa hyvinvointia monella tapaa.

Tuoreen Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella passiiviselle tupakoinnille altistuvat vajaatoimintapotilaat kokevat sairauteensa liittyvät fyysiset rajoitteet kovemmiksi kuin potilaat, jotka säästyvät tupakansavulta. He kokevat myös enemmän sosiaalisia ja tunne-elämän vaikeuksia, tulokset osoittavat.

Tutkimukseen osallistui 205 savutonta sydämen vajaatoimintaa sairastavaa. Tulokset pysyivät ennallaan riippumatta vajaatoiminnan vakavuudesta, potilaan iästä, sukupuolesta, lääkityksistä ja mahdollisista muista sairauksista.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua.

Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;171:1887-1893)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/21/1887

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje