Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ehkäisypillerit vähentäisivät myös nunnien syöpiä

Ehkäisypillerit vähentäisivät myös nunnien syöpiä

Nunnat ja lapsettomat naiset yleensäkin ovat muita alttiimpia rinta-, munasarja- ja kohtusyöville, koska he kokevat elämänsä aikana useampia kuukautiskiertoja kuin lapsen synnyttäneet. Tämän vuoksi nunnien kannattaisi syödä ehkäisypillereitä terveyssyistä, australialaistutkijat suosittavat.

Lapsettomuuden ja syöpien yhteys osoitettiin luotettavasti ensimmäisen kerran 1970-luvulla ja sen jälkeen vastaavia tuloksia on saatu lukuisissa tutkimuksissa. Niiden perusteella synnyttäneiden naisten rintasyöpäriski on pienempi kuin lapsettomien ja riski myös pienenee mitä useampia lapsia ja mitä nuorempana nainen on synnyttänyt. Myös pitkä imetys vähentää rintasyöpiä.

Lapsiluvun lisäksi syöpiä vähentävä vaikutus on yhdistetty ehkäisypillereihin, jotka niin ikään vähentävät kuukautisia. Näin ollen ehkäisypillereiden syöminen voisi säästää lukuisat nunnat syöpäkuolemalta, vaikka he eivät pillereitä niiden varsinaiseen käyttötarkoitukseen tarvitsisi.

Katolisen kirkon tiukka ehkäisyvastainen linja voisi periaatteessa sallia tämän. Vuodelta 1968 peräisin olevan linjauksen mukaan kiellettyjä eivät ole lääkitykset, jotka hoitavat varsinaisia sairauksia, vaikka samalla vaikuttaisivat raskauksia ehkäisevästi, tutkijat kirjoittavat Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)6146-7)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961746-7/fulltext

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje