Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes mahdollisesti Parkinsonin taudin riskitekijä – tai sitten ei

Diabetes mahdollisesti Parkinsonin taudin riskitekijä – tai sitten ei

Diabeteksen epäillään altistavan hermoston sairauksille kuten Parkinsonin taudille. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella epäilyissä voi olla perää, tai sitten ei. Vastaus riippuu siitä mitä tutkimuksia tarkastelee.

Meta-analyysissa asiaa selvitettiin neljän kohortti- ja viiden tapaus-verrokkitutkimuksen yhteisanalyysillä. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 2 000 henkilöä.

Osassa tutkimuksista Parkinsonin tauti havaittiin yleisemmäksi henkilöillä, jotka olivat sairastuneet diabetekseen ennen Parkinson-diagnoosia. Tämä yhteys ei selittynyt verisuonitaudeilla.

Tulos oli kuitenkin toisenlainen, kun analyysi rajoitettiin tapaus–verrokkitutkimuksiin. Tällöin diabetes ei suurentanut Parkinsonin taudin riskiä, tutkijat havaitsivat.

Tutkijat tulkitsevat tuloksiaan niin, että vaikka osa tutkimuksista viittaa diabeteksen ja Parkinsonin taudin yhteyteen, kokonaisuudessaan todisteet eivät ole riittävän yksiselitteisiä yhteyden toteamiseen. Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;34:2614–2623)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/12/2614.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje