Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tavallinen hoito riittää aikuistyypin diabeetikoille

Tavallinen hoito riittää aikuistyypin diabeetikoille

Intensiivinen verensokerin alentaminen ei vähennä aikuistyypin diabeetikkojen kuolleisuutta eikä liitännäissairauksia sen enempää kuin tavallinen hoito. Intensiivinen hoito voi sen sijaan lisätä hypoglykemioita eli veren sokeripitoisuuden liiallista laskua.

Tanskalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä nuoruustyypin diabeetikoilla intensiivinen hoito ehkäisee monia sairauksia. Tanskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja ne perustuvat meta-analyysiin, jossa analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot.

Intensiivinen hoito ei vaikuttanut kokonaiskuolleisuuteen tai sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaan kuolleisuuteen. On myös epätodennäköistä, että se vähentäisi sydäninfarkteja, pienten verisuonten sairauksia tai diabetekseen liittyvää silmä- tai munuaissairautta, vaikka viitteitä tähän suuntaan löytyi.

Selvin yhteys havaittiinkin hypoglykemiaan, jonka riski oli noin kolmanneksen suurempi intensiivistä hoitoa saaneiden ryhmissä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksiin oli osallistunut 15 000 intensiiviseen hoitoon ja 13 000 tavalliseen hoitoon satunnaistettua aikuistyypin diabeetikkoa. Intensiivisen hoidon määritelmät vaihtelivat tutkimuksittain, mutta niissä kaikissa tavoite oli laskea potilaan veren glukoosipitoisuus pienemmäksi kuin tavallisessa hoidossa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d6898)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6898

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje