Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rasvamaksa ei aikaista kuolemaa

Rasvamaksa ei aikaista kuolemaa

Alkoholiin liittymätön rasvamaksatauti ei lisää sitä potevien kuolleisuutta, vaikka rasvamaksa altistaakin muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille. Tuoreen tutkimuksen tulos on tervetullut, sillä rasvamaksan kuolleisuusvaikutuksista tiedetään vain vähän.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset osoittivat, ettei alkoholiin liittymätön rasvamaksa lisännyt riskiä kuolla 18 vuoden seurannan aikana sydänsairauksiin, syöpään eikä maksasairauksiin. Muistakaan syistä aiheutuneet kuolemat eli kokonaiskuolleisuus ei liittynyt rasvamaksaan.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 11 000:n suureen NHANES III -terveystutkimukseen osallistuneen tietoja, jotka kerättiin vuosina 1988–1994. Tämän jälkeen osallistujia seurattiin vuoteen 2006.

Rasvamaksalla tarkoitetaan runsasta rasvan kertymistä maksan soluihin. Normaalipainoisista noin 1–2 kymmenestä potee sitä, mutta lihavista ja etenkin vyötärölihavista jopa 7–8 kymmenestä. Usein rasvamaksa on oireeton, mutta siihen liittyvä tulehdus etenee vakavammaksi kirroosiksi noin joka viidennellä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d6891)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6891

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje