Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ystävän haukotus tarttuu helpommin kuin tuntemattoman

Ystävän haukotus tarttuu helpommin kuin tuntemattoman

Ihmiset ovat taipuvaisia haukottelemaan nähdessään lajitoverin tekevän niin - joillekin riittää jo haukottelusta puhuminen - mutta parhaiten haukotus tarttuu perheenjäsenten ja ystävien kesken. Italialaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä sen perusteella tunnesiteillä ja empatialla on merkittävä rooli haukottelun tarttuvuudessa.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla sataa aikuista vuoden aikana. Tutkijat yksityiskohtaisesti kirjasivat muistiin jokaisen haukotuksen sekä sitä seuraavat haukotustartunnat ja niihin kuluneen ajan.

Tulokset paljastivat haukotusten toki leviävän kaikkien osallistujien kesken, mutta helpoiten ja vikkelimmin ne tarttuivat sukulaisiin ja ystäviin. Vaikeimmin haukotus tarttui tuntemattomiin tai tuttavuuksiin.

Empatian ja tunnesiteiden vaikutukseen viittaa myös se, että haukotus alkaa tarttua vasta 4–5-vuoden ikäisillä, eli iässä, jossa lapsen kyky tunnistaa toisten tunteita kehittyy kunnolla. Haukotus ei myöskään tartu kovin helposti henkilöihin, joilla on puutteelliset empatiakyvyt esimerkiksi autismin takia.

Tutkimus julkaistiin PLoS ONE -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 2011;6:e28472)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0028472

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje