Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kolmivuorotyö suurentaa naisen diabetesriskiä

Kolmivuorotyö suurentaa naisen diabetesriskiä

Kolmivuorotyötä tekevät naiset sairastuvat aikuistyypin diabetekseen selvästi muita todennäköisemmin. Riski myös kasvaa mitä pitempään vuorotyötä tekee, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

Tätä ennen vuorotyö on yhdistetty muun muassa unihäiriöihin, onnettomuusalttiuteen, sepelvaltimotautiin ja syöpään, mutta diabetesta koskevia havaintoja on vähän.

Riski sairastua aikuistyypin diabetekseen kasvoi, kun nainen oli tehnyt kolmivuorotyötä yli kolmen vuoden ajan, mutta voimakkaimmillaan yhteys oli yli 20 vuoden vuorotyön jälkeen. Kolmivuorotyötä tekevät myös lihoivat enemmän kuin vain päivä- tai iltavuoroja tekevät, mikä osaltaan selittää diabeteksen lisääntymistä. Kokonaan ylipaino ei yhteyttä selittänyt.

Aineisto ei paljastanut mistä vuorotyön terveyshaitat johtuvat, mutta todennäköisesti ne liittyvät vuorokausirytmin häiriintymiseen, unen puutteeseen tai elintapoihin.

Tutkimuksessa käytettiin kahden suuren terveystutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä 170 000 yhdysvaltalaisen sairaanhoitajanaisen tiedoista. Yli puolet hoitajista oli tehnyt kolmivuorotyötä vähintään vuoden, noin kymmenesosa yli kymmenen vuotta ja neljä naista sadasta yli kymmenen vuoden ajan.

Lähes kahdenkymmenen vuoden seurannan aikana 11 000 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen. Tulokset julkaistiin PLoS Medicine -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Medicine 2011;8:e1001141)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001141

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje