Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikkulasten leikkaukset ja nukuttaminen mahdollisesti yhteydessä oppimisvaikeuksiin

Pikkulasten leikkaukset ja nukuttaminen mahdollisesti yhteydessä oppimisvaikeuksiin

Toistuvat leikkaukset ja nukutukset alle kaksivuotiaana saattavat lisätä oppimisvaikeuksia myöhemmin elämässä. Nukutusaineet on tätä ennen todettu vahingollisiksi eläinkokeissa, mutta ihmislapsia koskeva tutkimustieto on ollut vähäistä.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa yhdeksäntoista vuoden ikään mennessä oppimisvaikeuksia oli kehittynyt 37 prosentille osallistujista, jotka oli nukutettu ja leikattu vähintään kahdesti alle kaksivuotiaana. Tämä oli selvästi enemmän kuin leikkauksilta säästyneillä, joista 21 prosentilla havaittiin oppimisvaikeuksia lukemisessa, kirjoittamisessa tai matematiikassa.

Tulostensa perusteella tutkijoista on mahdollista, että toistuva altistuminen nukutusaineille voi haitata lapsen kehitystä ja johtaa oppimisvaikeuksiin. He silti muistuttavat, ettei nyt saatujen tulosten pohjalta voi sanoa liittyykö yhteys nukutusaineisiin, leikkauksiin vai johonkin muuhun niitä yhdistävään seikkaan. Lasten terveydentila ja sairaudet ennen leikkausta eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 8 500:n vuosina 1976–1982 syntyneen seurantatietoja. Tutkituista 350 oli altistunut nukutusaineille alle kaksivuotiaana, heistä 64 useammin kuin kerran. Altistuneita verrattiin 700 samanikäiseen lapseen, joita ei ollut leikattu alle kaksivuotiaana.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011;128:e1053–e1061)
http://pediatrics.aappublications.org/content/128/5/e1053.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje