Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Napanuoraa ei kannata katkaista heti - vähentää vauvojen anemiaa

Napanuoraa ei kannata katkaista heti - vähentää vauvojen anemiaa

Vauvan napanuora on tapana katkaista hyvin pian syntymän jälkeen, mutta muutaman minuutin viivyttely voisi olla paikallaan. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan näin vauva saa heti alkuun paremmat rautavarastot ja säästyy todennäköisemmin anemialta.

Tulosten perusteella vauvojen veren rautatasot ovat lähes puolet korkeammat neljän kuukauden iässä, jos napanuora leikataan vasta kolme minuuttia syntymän jälkeen eikä muutaman sekunnin kuluttua syntymästä, kuten yleensä tehdään.

Anemia kehittyi vain muutamalle vauvalle, mutta sekin oli harvinaisempaa, kun napanuora katkaistiin myöhemmin. Kahden päivän iässä anemia todettiin 1,2 prosentilla tällaisista lapsista, mutta 6,3 prosentilla verrokeista. Myös lievempi raudanpuutos oli heillä harvinaisempaa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että napanuorat kannattaisi katkaista nykyistä myöhemmin, jos siihen ei ole mitään erityistä estettä. Tärkeää on myös, että nuo lisäminuutit vauvaa pidetään istukkaa alempana, jotta veri pääsee siirtymään kunnolla.

Tutkimukseen osallistui 400 täysiaikaisena syntynyttä tervettä ruotsalaisvauvaa. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d7157)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7157

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje