Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveyspotilaat kuolevat edelleen 20 vuotta nuorempina

Mielenterveyspotilaat kuolevat edelleen 20 vuotta nuorempina

Vakavia mielenterveysongelmia potevat suomalaiset elävät keskimäärin 15–20 vuotta lyhyemmän elämän kuin muu väestö. Ero on pysynyt lähes ennallaan edeltävät vuosikymmenet, pohjoismainen yhteistutkimus osoittaa.

Tutkijat vertasivat vuosina 1987–2006 mielenterveysongelmien takia sairaalahoitoon joutuneiden kuolleisuutta terveen väestön kuolleisuuteen Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, ja havaitsivat potilaiden kuolleisuuden 2–3-kertaiseksi kaikissa kolmessa maassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mielenterveysongelmainen mies kuolee keskimäärin 20 vuotta nuorempana ja nainen 15 vuotta nuorempana kuin samanikäinen terve henkilö. Ero pieneni jonkin verran Suomessa ja Tanskassa etenkin naisten osalta, mutta Ruotsissa se pysyi käytännössä ennallaan koko tarkastelujakson.

Osa kuolleisuuserosta johtuu itsemurhista ja onnettomuuksista, jotka ovat yleisempiä mielenterveyspotilailla, mutta myös epäterveelliset elintavat, köyhyys, työttömyys ja syrjäytyminen lisäävät kuolemia.

Mielenterveysongelmaiset eivät myöskään pääse hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta, tutkimusryhmää vetänyt tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck kirjoittaa. Wahlbeck työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Uutispalvelu Duodecim
(British Journal of Psychiatry 2011;199:453–458)
http://bjp.rcpsych.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje