Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Grillattu liha altistaa eturauhassyövälle

Grillattu liha altistaa eturauhassyövälle

Erittäin kypsäksi paistettu tai grillattu liha voi suurentaa miesten riskiä sairastua eturauhassyöpään. Todennäköisesti riski johtuu paistettaessa lihaan syntyvistä syöpää aiheuttavista karsinogeeneista.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa perusteellisesti paistettua tai grillattua punaista lihaa paljon ja usein nauttivat sairastuivat aggressiiviseen eturauhassyöpään selvästi todennäköisemmin kuin miehet, jotka välttivät kyseisiä ruokia. Yhteys koski etenkin jauhelihaa sekä prosessoituja lihavalmisteita.

Puoliraakaan tai keskikypsään lihaan ei liittynyt syöpäriskiä, mikä tutkijoiden mielestä viittaa juuri lihan valmistustavan haitallisuuteen. Paistettaessa – ja etenkin pitkään paistettaessa – lihaan syntyy monia syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Lihan ja eturauhassyövän yhteyttä on tutkittu ennenkin, mutta useinkaan lihan kypsennystapaa ei ole huomioitu. Todennäköisesti tämä selittää miksi tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Runsas lihan ja etenkin prosessoitujen lihavalmisteiden syöminen voi altistaa myös suolistosyöville, sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 2011;6:e27711)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0027711

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje