Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivohalvauksen riskitekijät ennustavat terveiden muistin heikkenemistä

Aivohalvauksen riskitekijät ennustavat terveiden muistin heikkenemistä

Samat tutut riskitekijät ennustavat aivohalvausten ja sydänsairauksien lisäksi myös muistin ja muiden tiedollisten taitojen heikkenemistä. Yhteys havaitaan jo kuusikymppisillä, Neurology-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 24 000 keskimäärin 64-vuotiasta miestä ja naista osallistui terveystarkastuksiin, joissa selvitettiin heidän riskinsä sairastua aivohalvaukseen seuraavien kymmenen vuoden aikana. Nelivuotisen seurannan aikana mielentoiminnot heikkenivät merkittävästi 1 900 osallistujalla.

Analyysi osoitti muistin ja muiden tiedollisten kykyjen heikentyvän todennäköisimmin miehillä, joilla oli runsaasti aivohalvauksen riskitekijöitä. Suurimmassa aivohalvausriskissä olevista noin joka seitsemännellä havaittiin mielentoimintojen heikentyminen, tutkijat laskivat.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että suurelta osin yhteydet selittyvät korkealla verenpaineella. Sen lisäksi aivohalvausriskiä lisäävät mm. diabetes, sydänsairaudet, tupakointi, korkea ikä, eteisvärinä ja vasemman sydänkammion hypertrofia.

Näiden lisäksi tiedollisten taitojen heikkeneminen liittyi tässä tutkimuksessa miessukupuoleen, afrikkalaiseen entiseen taustaan ja vähäiseen koulutukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;77:1729–1736)
http://www.neurology.org/content/77/19/1729.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje