Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuorten urheiluvammat vähentyvät teholämmittelyllä

Nuorten urheiluvammat vähentyvät teholämmittelyllä

Valmentajan vetämä perusteellinen lämmittely vähentää nuorten koululaisurheilijoiden jalkavammoja, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa seurattiin yhdysvaltalaiskoulujen jalkapallo- ja koripallojoukkueissa pelaavia 16-vuotiaita tyttöjä, mutta todennäköisesti lämmittelyn hyödyt havaitaan myös tavallisessa koululiikunnassa.

Teholämmittelyt vähentävät ainakin nilkkojen ja polvien nyrjähdyksiä, ristisidevammoja sekä leikkausta vaativia jalkavammoja, tuloksista ilmenee. Yhden leikkauksen ehkäiseminen edellytti 189 pelaajan osallistumista neuromuskulaaariseen lämmittelyyn.

Tutkimukseen osallistui 1 500 tyttöä ja heidän 90 valmentajaansa. Osana tutkimusta puolet valmentajista perehdytettiin monipuolisten neuromuskulaaristen lihas-, tasapaino- ja ketteryysharjoitusten vetämiseen. Ennen harjoituksia ja pelejä pidetyt lämmittelyt kestivät 20 minuuttia ja niissä panostettiin myös turvallisiin hyppytekniikoihin. Loput valmentajat vetivät lämmittelynsä kuten ennenkin.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011;165:1033–1040)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/11/1033

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje