Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihomisen voi ennustaa jo kolmivuotiaasta

Lihomisen voi ennustaa jo kolmivuotiaasta

Kanadalaistutkijoiden mukaan lapsen painonkehitys kolmen vuoden iässä paljastaa keistä tulee lihavia. Nämä lapset alkavat vähitellen lihoa ja ylittävät ylipainoisuuden rajan viimeistään kahdeksan vuoden iässä. Tutkijat julkaisivat tuloksensa Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Lasten paino ja pituus kasvoivat tasaisesti kahden ja puolen vuoden ikään saakka, mutta tämän jälkeen tutkijat havaitsivat selviä eroja. Jo kolmen ja puolen vuoden ikäisinä osalla lapsista painoindeksi alkoi vähitellen kohota. Tämä jatkui koko seurannan ajan kunnes kahdeksanvuotiaina näistä lapsista puolet oli selvästi ylipainoisia. Lapsista 5 % oli lihomiselle alttiita.

Tutkijat selvittivät myös mahdollisia seikkoja, jotka olisivat selittäneet lihomisen. Tällaisiksi osoittautuivat ainakin äidin lihavuus sekä raskaudenaikainen tupakointi, jotka kummatkin on yhdistetty jälkeläisen lihomiseen aikaisemmissa tutkimuksissa. Tulokset vahvistavatkin näkemystä, jonka mukaan syntymää edeltävät tekijät voivat altistaa lihomiselle.

Tutkimukseen osallistui kaksituhatta lasta, joiden painonkehitystä seurattiin vuosittain puolivuotiaasta kahdeksanvuotiaaksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011;165:906–912)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/10/906

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje