Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaikeudet saattavat ennakoida fibromyalgiaa

Univaikeudet saattavat ennakoida fibromyalgiaa

Norjalaistutkimuksen mukaan toistuvat uniongelmat usein edeltävät fibromyalgian alkamista. Havainto on mielenkiintoinen, sillä fibromyalgiaan liittyy unioireita, mutta tätä ennen niiden ei ole osoitettu alkavan jo ennen varsinaista diagnoosia.

Tutkimuksessa 12 000 yli 20-vuotiasta naista seurattiin kymmenen vuoden ajan. Kun tutkijat jaottelivat naiset uniongelmien perusteella, he havaitsivat uudet fibromyalgiat selvästi yleisemmiksi naisilla, jotka olivat kertoneet toistuvista tai jatkuvista univaikeuksista tutkimuksen alussa.

Verrattuna hyvin nukkuviin heidän riskinsä sairastua oli noin viisinkertainen, jos he olivat yli 45-vuotiaita ja kolminkertainen, jos he olivat 20–44-vuotiaita. Fibromyalgia todettiin kymmenvuotisen seurannan aikana 330 naisella eli 2–3 naisella sadasta.

Tulokset pitää vielä varmistaa tulevissa tutkimuksissa. Niissä pitää myös selvittää voisiko univaikeuksien vähentäminen vähentää myös fibromyalgiaa. Tämän toteaminen on kuitenkin vaikeaa.

Fibromyalgiaa sairastava kokee jatkuvia kipuja eri puolilla kehoa sekä mm. uniongelmia, väsymystä ja uupumusta. Todennäköisesti oireilu johtuu keskushermoston häiriöstä, mutta tarkkaa syytä ei tiedetä. Fibromyalgiaa sairastaa 2–4 ihmistä sadasta. Suurin osa potilaista on naisia.

Tulokset julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2011; DOI:10.1002/art.33346)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.33346/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje