Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Reniinin runsaus ehkä uusi sydäntautikuolleisuuden ennustaja

Reniinin runsaus ehkä uusi sydäntautikuolleisuuden ennustaja

Verenpaineen säätelyyn osallistuvan reniinientsyymin runsaus voi uusien tulosten mukaan liittyä sydänsairaiden kuolleisuuteen. Havainto viittaa myös siihen, että reniinin vähentäminen lääkkeillä saattaisi ehkäistä kuolemia.

Reniinin vaikutukset ilmenivät pitkäaikaistutkimuksessa, jossa verisuonikuvaukseen ohjattuja 3 300 potilasta seurattiin kymmenen vuoden ajan. Seurannan aikana sydänoireisiin menehtyi 550 potilasta.

Kun menehtyneitä verrattiin tutkimuksen alussa mitattujen reniinipitoisuuksien perusteella, kuolleisuuden huomattiin painottuneen potilaisiin, joiden reniinitasot olivat suurimmat. Verrattuna potilaisiin, joiden reniinitasot olivat alhaisimmat, he kuolivat todennäköisemmin etenkin sydämen vajaatoimintaan ja sydänperäiseen äkkikuolemaan.

Yhteys havaittiin riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä ja verenpainelääkityksistä. Korkea ikä, munuaisvaivat sekä mm. diureetti- ja beetasalpaajalääkitykset puolestaan heikensivät yhteyttä, joten ne selittivät siitä osan.

Tutkijat pitävät havaintojaan hyvin mielenkiintoisina, mutta peräänkuuluttavat vielä lisätutkimuksia ennen kuin selviää onko reniinin runsaus sydänkuolleisuuden aiheuttaja, vai ainoastaan merkki riskistä muiden joukossa. Aiemmat tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;32:2642–2649)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/32/21/2642.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje