Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ohimenevät pikkuhalvaukset lyhentävät elämää

Ohimenevät pikkuhalvaukset lyhentävät elämää

Varsinaisia aivohalvauksia lievemmät, ohimenevät aivoverenkierron häiriöt eivät usein ole vakavia, mutta sellaisen kokeminen voi silti nipistää viidenneksen odotettavissa olevasta eliniästä.

Havainto perustuu tuoreeseen australialaistutkimukseen, johon värvättiin 21 000 ohimenevän TIA-kohtauksen saanutta miestä ja naista, joista valtaosa oli seitsemänkymppisiä.

Kun tutkijat vertasivat potilaita samanikäiseen muuhun väestöön, potilaiden kuolleisuus lisääntyi enemmän seurannan pidentyessä. Yhdeksän vuoden kuluttua potilaista oli kuollut noin viidenneksen useampi kuin ilman TIA-kohtausta olisi voinut odottaa, tutkijat kirjoittavat.

Yhteys todettiin lähinnä potilailla, jotka olivat yli 65-vuotiaita. Alle 50-vuotiaiden elinikään TIA-kohtaukset eivät vaikuttaneet käytännössä lainkaan.

Tulokset saattavat selittyä sairauksilla, joille TIA-kohtaukset altistavat. Ainakin masennus, dementia ja aivohalvaukset ovat heillä tavallista yleisempiä.

Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö on aivojen hapenpuutteesta johtuva lyhyt kohtaus, joka aiheuttaa mm. huimausta, pahoinvointia ja puhe- ja liikehäiriöitä. Oireet kestävät yleensä alle tunnin, mutta voivat uusiutua myöhemmin. Ensimmäisen TIA:n jälkeen 10 % potilaista saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja 10−20 % kuukauden sisällä. Riski kuitenkin pienenee huomattavasti jos hoitoon hakeutuu ajoissa.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2011)
http://stroke.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje