Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pelkkä hormonihoito ei välttämättä riitä eturauhassyövässä

Pelkkä hormonihoito ei välttämättä riitä eturauhassyövässä

Hormonilääkityksellä hoidettavien eturauhassyöpäpotilaiden ennuste parantuisi, jos pelkän androgeeni-hormonihoidon sijaan he saisivat myös sädehoitoa.

Hormonihoidolla vähennetään mieshormonia, joka edistää eturauhassyöpää. Usein hormonihoitoa annetaan sairauden alkuvaiheissa ennen muita hoitoja, mutta osalla potilaista sitä jatketaan pitkään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 200:n, paikallisesti edennyttä eturauhassyöpää sairastavan miehen aineistoon. Osana tutkimusta heistä puolet arvottiin saamaan hormonihoitoa ja sädehoitoa ja loput pelkkää hormonihoitoa.

Sädehoito paransi selvästi miesten ennustetta, sillä keskimäärin kuusivuotisen seurannan aikana säde- ja hormonihoitoa saaneista 145 kuoli, kun pelkkää hormonihoitoa saaneista menehtyi 175.

Tutkijat laskivat, että seitsemän vuoden kohdalla yhdistelmähoitoa saaneista 77 % ja vain hormonihoitoa saaneista 66 % oli yhä hengissä. Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Eturauhassyöpään on useita hoitoja, joiden valintaan vaikuttavat syövän levinneisyys, kasvaintyyppi, hoitojen haitat sekä potilaan ikä ja kunto. Riippuen näistä kaikista hoito voi olla leikkaus, sädehoito, hormonihoito, sytostaattihoito, oireita lievittävä hoito, pelkkä odottaminen, jolloin kasvaimen kehitystä vain seurataan, tai eri hoitojen yhdistelmä.

Eturauhassyöpään sairastuu noin 4 000–5 000 suomalaismiestä vuosittain. Sen riski suurenee voimakkaasti yli 50-vuotiailla, ja useimmiten se todetaan 70-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;doi:10.1016/S0140-6736(11)61095-79)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961095-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje