Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus elintapoja suurempi sydänriski alle nelikymppisille

Masennus elintapoja suurempi sydänriski alle nelikymppisille

Vakava masennus saattaa olla alle 40-vuotiaiden sydämille paljon haitallisempaa kuin tupakointi, lihavuus tai korkea verenpaine. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on merkittävä, sillä masennuksen sydänvaikutuksia nuoriin aikuisiin ei ole selvitetty tätä ennen.

Tulosten perusteella erityisen vaarallista masennus on nuorille naisille. Heidän riskinsä kuolla sydänkohtaukseen tai muuhun iskeemiseen sydänoireeseen oli moninkertaisesti suurempi kuin terveiden samanikäisten. Myös itsemurhayritykset ennustivat sydänperäisiä kuolemia, tutkijat havaitsivat.

Masennus ja itsemurhayritykset liittyivät myös laajemmin sydän- ja verisuonitaudeista johtuviin kuolemiin naisilla ja miehillä. Miesten riskit olivat jonkin verran pienempiä kuin naisten.

Sydänsairaudet ja niistä aiheutuvat kuolemat ovat harvinaisia nuorilla ja keski-ikäisillä, joten masennukseen liittyvät sydänperäiset kuolemat eivät nekään ole kovin yleisiä. Tästä huolimatta masennuksen hoitaminen voi tässä ikävaiheessa vähentää ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin muihin riskitekijöihin puuttuminen. Pitkällä tähtäimellä myös perinteiset riskitekijät ovat tärkeitä.

Riskit todettiin viidentoista vuoden seurannassa, jonka aikana sydän- ja verisuonitauteihin menehtyi 51 ja iskeemisiin sydänsairauksiin 28 osallistujaa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 7 600 miestä ja naista, jotka seurannan alkaessa olivat 17–39-vuotiaita.

Masennuksen ja itsemurhayritysten vaikutus havaittiin riippumatta muista sydänriskitekijöistä kuten tupakoinnista, ylipainosta tai ruokavaliosta. Näin ollen on mahdollista, että masennus itsessään vahingoittaa sydäntä esimerkiksi stressihormonien tai tulehdusten välityksellä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2011;68:1135–1142)
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/68/11/1135

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje