Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kantasoluhoito korjaa sydämen vaurioita

Kantasoluhoito korjaa sydämen vaurioita

Ensimmäinen ihmisen sydänkantasoluja hyödyntävä tutkimus on saanut erittäin rohkaisevia tuloksia. Lancet-lehdessä julkaistujen havaintojen mukaan sydänkantasoluhoito lieventää huomattavasti sydämen vajaatoimintaa ja korjaa sydäninfarktin aiheuttamia vaurioita. Tulokset ovat alustavia, mutta hyvin lupaavia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin sydämen omia kantasoluja, joita kerättiin sydäninfarktin saaneiden potilaiden kudosnäytteistä ja ruiskutettiin takaisin heidän sydämiinsä. Kantasoluhoitoa sai 23 vakavaa sydämen vajaatoimintaa potevaa. Potilaat olivat myös olleet sepelvaltimon ohitusleikkauksessa.

Kun näistä potilaista 14 analysoitiin tarkemmin neljä kuukautta hoidoista, heidän vasen sydänkammionsa pystyi pumppaamaan verta selvästi aiempaa paremmin. Vaikutus lisäksi suureni ajan myötä. Vertailukohtana käytettiin seitsemää vajaatoimintapotilasta, jotka saivat vain tavanomaista hoitoa. Heidän sydämensä toiminta säilyi ennallaan.

Seitsemälle hoitopotilaalle tehdyt magneettikuvaukset lisäksi osoittivat infarktissa kuolleen sydänkudoksen pienentyneen jopa 30 % hoitoa seuraavan vuoden aikana. Yksikään potilas ei saanut haittavaikutuksia kantasoluhoidosta.

Tutkimus on merkittävä monestakin syystä. Ensinnäkin se tarjoaa ainutlaatuiset todisteet siitä, että kantasoluhoidolla voidaan korjata sydämen infarktivaurioita ja lievittää vajaatoimintaa. Havaitut muutokset ovat lisäksi odottamattoman suuria, vaikka käytetty hoitomenetelmä on vasta alkuvaiheessa. Näin ollen ajan myötä hoitotulokset voivat parantua vielä tästäkin. Asiaa on silti tutkittava vielä paljon ja suuremmissa tutkimuksissa ennen kuin sydämen kantasoluhoidosta voi tulla rutiinihoito sydänpotilaille.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;doi:10.1016/S0140-6736(11)61590-0)
http://www.lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961590-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje