Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys saattaa liittyä myös diabetesriskiin

D-vitamiinin vähyys saattaa liittyä myös diabetesriskiin

Yli 65-vuotiailla D-vitamiinin vähyys ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintyminen kulkevat usein käsi kädessä. Jos yhteys on kausaalinen, saattaisi toisen ongelman korjaaminen vaikuttaa suotuisasti myös toiseen, havainnon tehneet tutkijat kirjoittavat.

Selvimmillään yhteys oli, kun veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l, mutta se näkyi jo pitoisuuden tippuessa alle 50 nmol/l. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden veressä D-vitamiinia oli 50–70 nmol/l.

Suomessa normaaliarvoina pidetään 40–80 nmol/l pitoisuutta. Saannin turvaamiseksi yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.

D-vitamiinin vähyys on yleistä iäkkäillä, jotka ulkoilevat vähän, ja vähäinen liikunta voi myös selittää glukoositasapainon häiriintymisen. Onkin mahdollista, että liikunnan puute selittää nyt tehdyt havainnot.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 2 000 yli 65-vuotiasta kotonaan asuvaa englantilaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2011;DOI: 10.1111/j.1532-5415.2011.03590.x
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03590.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje