Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Taas todisteita Välimeren ruokavalio terveellisyydestä

Taas todisteita Välimeren ruokavalio terveellisyydestä

Välimeren alueen perinteinen ruokavalio on todettu hyvin terveelliseksi lukuisissa tutkimuksissa. Uusin lisätodiste tulee Yhdysvalloista, missä ruokavalio yhdistettiin sydänkohtausten ja sydänperäisten kuolemien vähentymiseen.

Perinteiseen Välimeren alueen ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, palkokasveja, terveellisiä kasviöljyjä, hedelmiä, kuituja ja kalaa, kohtuullisesti alkoholia sekä vähänlaisesti punaista lihaa ja maitotuotteita.

Harvat syövät näin terveellisesti, ja siksi tutkimuksissa ihmisten ruokavaliot usein pisteytetään sen mukaan, kuinka lähellä välimerellistä ne ovat. Nyt julkaistussa tutkimuksessa ruokavalio arvioitiin 2 700 keskimäärin 69-vuotiaalta manhattanilaiselta.

Kun osallistujia tarkkailtiin seuraavat yhdeksän vuotta, sydänkohtaukset ja sydänperäiset kuolemat todettiin harvinaisimmiksi henkilöillä, joiden ruokailutottumukset olivat lähimpänä Välimeren perinteistä ruokavaliota. Tutkijoiden kriteereillä arvioituna noin neljännes osallistujista söi erittäin terveellisesti ja viidennes kohtalaisen terveellisesti.

Sydän- ja verisuonitautien lisäksi Välimeren perinteinen ruokavalio voi ehkäistä muun muassa monia syöpiä, hermostoa rappeuttavia sairauksia ja niistä johtuvia kuolemia, aikaisemmista tutkimuksista tiedetään.

Nykypäivänä kyseinen ruokavalio on yhä harvinaisempi Välimeren maissa, mutta monien maiden ruokakulttuureissa on samoja terveellisiä piirteitä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;doi:10.3945/​ajcn.111.012799)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/11/08/ajcn.111.012799.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje