Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Television vähentäminen ei laihduta lapsia

Television vähentäminen ei laihduta lapsia

Television, tietokoneen ja pelien ääressä viihtyvät lapset voivat lihoa muita herkemmin, tutkimuksista tiedetään. Tutkimukset eivät kuitenkaan tarjoa vastausta siihen, miten lapset saataisiin pois ruutujen äärestä.

Kun lasten television katselua on yritetty vähentää tutkimuksissa, parhaimmillaankin vähennys on jäänyt vajaaseen tuntiin viikossa. Ymmärrettävästi tämä ei myöskään ole tiputtanut painoa, asiaa selvittäneet kanadalaistutkijat kirjoittavat.

Ratkaisua ongelmaan on etsitty monissa tutkimuksissa, joista kanadalaiset analysoivat 13 laatukriteerit täyttävää. Tutkimuksiin oli osallistunut 4–12-vuotiaita lapsia.

Tulokset olivat valoisampia, kun analyysi rajattiin esikouluikäisiin. Näyttääkin siltä, että tässä iässä vanhemmilla on vielä mahdollisuus vaikuttaa lastensa television ja tietokoneen käyttöön.

Runsas television katsominen kertoo fyysisesti passiivisesta elämäntavasta ja siksi sen vähentämisen on uskottu ehkäisevän tai vähentävän lasten lihavuutta. Televisiota paljon katsovat myös syövät muita enemmän, tutkimuksissa on havaittu.

Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin kolme tuntia päivittäin, Yhdysvaltalaiset tunnin enemmän.

Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Health 2011;165:979–986)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/11/979

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje