Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Intensiivinen hoito ehkäisee nuoruustyypin diabeetikoiden munuaissairauksia

Intensiivinen hoito ehkäisee nuoruustyypin diabeetikoiden munuaissairauksia

Uuden tutkimuksen mukaan varhain aloitettu intensiivinen hoito pienentää huomattavasti diabeetikon riskiä sairastua munuaissairauteen. Tulos on merkittävä, sillä munuaissairaus on yleinen diabeteksen liitännäissairaus, mutta sitä ei ole osattu ehkäistä.

Havainto tehtiin yli kaksi vuosikymmentä kattaneessa tutkimuksessa, jossa 1 400 nuoruustyypin diabeetikkoa satunnaistettiin 6,5 vuodeksi tavalliseen diabeteshoitoon, tai intensiiviseen, jossa veren glukoosipitoisuus pyrittiin laskemaan mahdollisimman pieneksi kolmella tai useammalla päivittäisellä insuliinipistoksella. Tavallisen hoidon tavoite oli vain estää oireet.

Keskimäärin 22 vuoden seurannan aikana munuaisten toiminta heikkeni huomattavasti 24 intensiiviryhmäläisellä ja 46 tavallista hoitoa saaneella. Näistä intensiivisen ryhmän potilaista 8 ja tavallista hoitoa saaneista 16 sairastui vakavaan munuaissairauteen. Näin ollen intensiivinen hoito pienensi munuaisvaivojen ja -sairauden riskin noin puoleen. Yhteys ilmeni vasta kymmenen vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta ja liittyi lähinnä veren glukoositasojen parantumiseen.

Tulokset ovat hyvin rohkaisevia, sillä intensiivinen hoito on aiemmissa tutkimuksissa ehkäissyt myös silmä- ja hermo-oireita sekä sydän- ja verisuonitauteja, jotka kaikki ovat nuoruustyypin diabetekseen liitännäissairauksia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä. Osallistujat olivat 13–39-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2011;DOI:10.1056/NEJMMoa1111732)
www.nejm.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje