Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rintasyövän vaara kasvaa luultua pienemmistä alkoholimääristä

Rintasyövän vaara kasvaa luultua pienemmistä alkoholimääristä

Alkoholiin liittyvä rintasyöpäriski alkaa kasvaa jo 3–6 viinilasillisesta viikossa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tätä ennen rajana on pidetty yhtä päivittäistä annosta.

Käytännössä alkoholiin liittyvä riski ei kuitenkaan ole kovin suuri, mutta se kasvaa mitä enemmän nainen juo. Myös humalajuomiseen liittyy riski, tuloksista ilmenee.

Selkein rintasyöpää ennustava tekijä on aikuisiän aikana juodun alkoholin kokonaismäärä. Tutkijat laskivat, että kymmenen vuoden aikana rintasyöpään sairastuu 35 naista tuhannesta, jos he juovat päivittäin yhden alkoholiannoksen. Tuhannesta täysraittiista sairastuu 28.

Alkoholin rintasyöpää aiheuttavaa mekanismia ei vielä tunneta, mutta todennäköisesti se välittyy hormoneilla, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli sadantuhannen yhdysvaltalaisen sairaanhoitajan terveystietoja. Naisten alkoholinkäyttöä arvioitiin kahdeksaan eri otteeseen vuosina 1980–2008.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:1884–1890)
http://jama.ama-assn.org/content/306/17/1884.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje