Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivokäyrä paljastaa ovatko tajuttomuuspotilaat tietoisia

Aivokäyrä paljastaa ovatko tajuttomuuspotilaat tietoisia

Syvässä vegetatiivisessa tajuttomuustilassa olevista ehkä jopa viidennes on yhä tietoisia, vaikka eivät pysty sitä ulkoisesti ilmaisemaan. Tietoisuus pystytään toteamaan EEG:n eli aivosähkökäyrän avulla. Lancet-lehdessä julkaistu havainto voi mullistaa vegetatiivisessa tilassa olevien hoidon ja mahdollistaa laitteet, joilla osa tajuttomuuspotilaista voi kommunikoida ulkomaailman kanssa.

Vastaavia havaintoja on tehty myös aivojen toiminnallisen magneettikuvauksen avulla, mutta kyseinen menetelmä on kallis ja tajuttomuuspotilaille hankala. Liikuteltavan EEG-laitteen avulla testit voidaan tehdä potilaan sängyn ääressä.

Tutkimuksessa EEG-mittaukset tehtiin 16 vegetatiivisessa tilassa olevalle ja 12 terveelle verrokille. Mittauksen aikana potilaita pyydettiin kuvittelemaan liikuttavansa oikeaa kättään ja varpaitaan. Jos henkilö on tietoinen ja pystyy näin tekemään, se näkyy hänen aivosähkökäyrässään.

Useita kertoja toistetuissa testeissä tähän pystyi kolme potilasta eli noin viidennes vegetatiivisessa tilassa olevista, mikä tutkijoiden mukaan on varma merkki sitä, että potilaat yhä olivat tietoisia huolimatta kyvyttömyydestään reagoida ulkoisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61591-2)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61224-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje