Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoruuden ruokavalio vähentää aikuisiän riskejä

Nuoruuden ruokavalio vähentää aikuisiän riskejä

Terveelliset ruokailutottumukset nuorena omaksuvat saattavat välttyä monilta kroonisilta sairauksilta aikuisena. Tuoreen tutkimuksen mukaan erot riskitekijöissä näkyvät jo parikymppisenä.

Tutkimuksessa verrattiin toisiinsa 230 naista, joista puolet oli nuoruudessa noudattanut vähärasvaista ja runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljoja sisältävää ruokavaliota osana varhaisempaa tutkimusta. Loput olivat syöneet kuten ennenkin.

Yhdeksän vuotta myöhemmin naisille tehtiin kattava terveystarkastus, ja sen perusteella verenpaine ja veren glukoosipitoisuus olivat selvästi alhaisempia naisilla, jotka olivat muuttaneet ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan nuoruudessa. Naiset olivat tällöin 25–29-vuotiaita.

Jos erot säilyvät jatkossakin, terveellinen nuoruuden ruokavalio voi vähentää diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja, tulokset vihjaavat. Tämän vahvistamiseksi osallistujia pitää kuitenkin seurata vielä vuosikymmeniä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2011)
jcem.endojournals.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje