Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Koulujen limukiellot eivät tehoa

Koulujen limukiellot eivät tehoa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan koululaiset eivät vähennä sokerilimujen juomista, vaikka niiden myyminen kielletään kouluissa. Myyntikiellot purevatkin vain siihen mitä lapset tekevät koulun aikana. Vapaa-ajalla limuja juodaan kuten ennenkin.

Sokeroidut juomat ovat viranomaisten mielestä yksi syy nuorten lihomiseen ja siksi niiden juomista halutaan vähentää. Sokerijuomista saatavat lisäkalorit lihottavat, koska ne eivät tee kylläiseksi eivätkä siksi vähennä muuta energiansaantia. Näin nuori saa salakavalasti liikaa energiaa, joka varastoituu kehoon rasvana.

Asiaa selvitettiin vertaamalla kouluja 40 eri osavaltiosta, joissa osassa sokeroitujen juomien myyminen kouluissa kiellettiin kokonaan vuosina 2006–2007, osassa kiellettiin vain virvoitusjuomat ja osassa jatkettiin kuten ennenkin. Tarkasteluun valittiin viides- ja kahdeksasluokkalaisia.

Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011;DOI:10.1001/archpediatrics.2011.200)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/short/archpediatrics.2011.200

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje