Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liiat hermosolut saattavat selittää autismin

Liiat hermosolut saattavat selittää autismin

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan autismi saattaa johtua liioista hermosoluista aivokuoren tietyissä osissa. Kyseiset aivokuoren etuosat vaikuttavat muun muassa sosiaalisten, viestinnällisten ja tiedollisten taitojen kehitykseen eli taitoihin, jotka autistisilla ovat puutteelliset.

Hermosolujen runsaudesta autismissa saatiin viitteitä jo vuosikymmen sitten, mutta teoriat ovat odottaneet varmistusta. Nyt tehty tutkimus perustuu seitsemän 2–16-vuotiaana menehtyneen autistisen pojan ja kuuden terveen aivonäytteisiin.

Näytteiden vertailussa autististen lasten aivokuorista löydettiin hermosoluja 67 % enemmän kuin terveiden. Autististen lasten aivot olivat myös ikään nähden painavat, mikä on havaittu aiemminkin. Hermosolujen runsaus todettiin kaikkien autististen aivokuorissa.

Aivokuoren hermosolut kehittyvät ennen syntymää, joten tulokset viittaavat autismin mahdollisesti seuraavan häiriöstä sikiövaiheen aivokehityksessä. Hermosoluja syntyy runsaasti raskausviikoilla 10–20, mutta yleensä määrät laskevat normaalina pidetylle tasolle, noin puoleen huippumäärästä, raskauden loppupuolella ja varhaislapsuudessa. Tulokset viittaavat siihen, että jokin häiriö tässä ketjussa johtaisi autismiin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:2001–2010)
http://jama.ama-assn.org/content/306/18/2001.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje