Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruokavalio hillitsee sydäntautigeeniä

Ruokavalio hillitsee sydäntautigeeniä

Tiede on paljastanut useita sairauksille altistavia geenejä, mutta viimeaikaisten tulosten valossa perinnöllisiä riskejään voi kumota tai heikentää elintavoillaan.

Uusin viittaus tästä saatiin yhdysvaltalais-suomalaisesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin muuttaako terveellinen ruokavalio sydäntautien riskiä henkilöillä, jotka ovat niille alttiita kantamansa geenimuodon vuoksi. Tutkimukseen osallistui yli 27 000 ihmistä. Tutkimusryhmässä oli mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoita.

Tutkimuksen tulokset viittasivat siihen, että vaikka kyseisen 9p21-geenin riskimuodot yleensä liittyvät suurentuneeseen sydäntautien vaaraan, vaikutus heikkenee henkilöillä, jotka syövät paljon hedelmiä, marjoja ja etenkin raakoja vihanneksia.

Hiljattain samantapainen yhteys havaittiin, kun selvitettiin liikunnan vaikutusta tietyn lihavuudelle altistavan geenin toimintaan. Yhdessä havainnot viittaavat siihen, että elintavoillaan ihminen voi heikentää geeneissään kulkevia terveysriskejä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä PLoS Med -verkkolehdessä. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös suomalaista FINRISKI-aineistoa.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Med 2011;9:e1001106)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001106

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje