Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Harva maa täyttää WHO:n ilmanlaatuvaatimukset

Harva maa täyttää WHO:n ilmanlaatuvaatimukset

WHO:n mukaan maailman kaupunkien hengitysilma on niin saastunutta, että asukkaiden terveys vaarantuu niissä päivittäin. Jos ilman hiukkaspitoisuudet saataisiin suositusten mukaisiksi, joka vuosi 1,1 miljoonaa kuolemaa estyisi. Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Järjestön selvityksen perusteella PM10-hiukkasten ja niitä pienempien hiukkasten pitoisuudet olivat riittävän pienet vain 11 maassa 91:stä. Pienhiukkasista ei ole terveydelle merkittävää haittaa, kun niiden keskimääräinen vuotuinen pitoisuus jää alle 20 mikrogrammaan kuutiossa ilmaa, WHO linjaa.

Puhtaat paperit saivat muun muassa Suomi, Australia, Kanada, Mauritius ja Yhdysvallat. Huonoin ilmanlaatu oli Pakistanin, Saudi-Arabian, Iranin, Bangladeshin ja Intian kaupungeissa. Maiden sisällä kaupunkien väliset erot voivat kuitenkin olla suuria.

Vuonna 2008 liikenteen, teollisuuden, energiantuotannon ja yksityistalouksien hiukkaspäästöt aiheuttivat arviolta 1,3 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa, WHO arvioi. Kuolemat seurasivat lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista ja hengityssairauksista. Valtaosa niistä estyisi, jos kaupunkien ilmanlaatu olisi kaikkialla riittävän hyvä.

Suomessa hengitysilman hiukkaspitoisuudet nousevat suosituksia korkeammiksi useita kertoja vuodessa, mutta keskimääräiset vuosipitoisuudet pysyvät silti WHO:n suositusten mukaisina. Paikoin - kuten Helsingin Mannerheimintiellä - vuotuinen keskiarvo voi kuitenkin ylittää rajan niukasti.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d6210)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6210.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje