Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpaineen laskeminen pienentää sydänriskejä, muttei loputtomiin

Verenpaineen laskeminen pienentää sydänriskejä, muttei loputtomiin

Sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevat hyötyvät verenpaineen alentamisesta, mutta tietyn rajan jälkeen verenpaineen laskeminen ei enää pienennä potilaiden riskejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan paras hyöty saadaan jo verenpaineen ollessa 130/80–140/90 mmHg.

Vaikka verenpaineen alentaminen alle 130/80 mmHg ei vähentänyt sydänkohtauksia, sydämen vajaatoimintaa tai muita sydän- ja verisuonitautien oireita enempää kuin hieman maltillisempi vähennys, potilaiden aivohalvauksia se esti entisestään. Myös munuaisten toiminta parani enemmän tiukemman verenpainekontrollin avulla.

Tutkimukseen osallistui noin 34 000 miestä ja naista, jotka olivat jo saaneet sydän- ja verisuonitautien oireita tai sairastivat diabetesta ja munuaisvaivoja. Osallistujien verenpainetta alennettiin lääkkeillä.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä nykyisten hoitosuositusten mukaisesti tällaisten potilaiden hoitotavoite on alle 130/80 mmHg. Jos nyt tehdyt havainnot vahvistetaan uusissa tutkimuksissa, voisivat hoitotavoitteet siis olla sydän- ja verisuonitautien osalta hieman maltillisemmat. Tulokset kuitenkin tukevat nykymenettelyä aivohalvausten ja munuaisvaivojen osalta.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011;124:1727–1736)
http://circ.ahajournals.org/content/124/16/1727.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje