Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkosyövän röntgenseulonnat eivät säästä henkiä

Keuhkosyövän röntgenseulonnat eivät säästä henkiä

Keuhkosyöpään kuolevien määrä ei todennäköisesti vähenisi, vaikka suurelta osalta väestöä otettaisiin keuhkoröntgenkuvat joka vuosi. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat 70- ja 80-luvuilla tehdyt samansuuntaiset havainnot ja osoittavat, ettei tilanne ole muuttunut, vaikka röntgenlaitteet ovat kehittyneet.

Yhdysvaltalaisten JAMA-lehdessä julkaisemat tulokset perustuvat 155 000 miehen ja naisen aineistoon. Tutkimuksen alussa osallistujista puolet arvottiin vuosittaisiin keuhkoröntgeneihin neljäksi vuodeksi ja loput toimivat vertailuryhmänä.

Kun kolmetoistavuotinen seuranta päättyi, keuhkosyöpään oli kuollut noin 1 200 osallistujaa kummassakin ryhmässä. Seulonta ei siis auttanut ehkäisemään kuolemia.

Vaikka keuhkoröntgen ei seulontoihin kelpaa, apu saattaa tulevaisuudessa löytyä tietokonekerroskuvauksesta. Hiljattain julkaistussa laadukkaassa tutkimuksessa kerroskuvauksella seulottujen keuhkosyöpäkuolleisuus pieneni viidenneksellä.

Suomessa keuhkosyöpään sairastuu vuosittain lähes 1 700 miestä ja 700–800 naista. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Vain pieni osa sairastuneista voidaan parantaa pysyvästi.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;doi:10.1001/jama.2011.1591)
http://jama.ama-assn.org/content/early/2011/10/20/jama.2011.1591.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje