Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Ei näyttöä kännyköiden syöpäriskeistä

Tutkimus: Ei näyttöä kännyköiden syöpäriskeistä

Suurin tähänastisista kännykkätutkimuksista vahvistaa saman mikä on todettu useasti aiemminkin - kännyköiden käyttäminen ei ole lisännyt aivokasvainten tai keskushermoston syöpiä.

British Medical Journalin julkaisema tanskalaistutkimus ulottaa seurannan pitemmälle kuin aiemmat tutkimukset. Edeltävä samaa aineistoa hyödyntänyt tutkimus ulottui vuoteen 2002 saakka, mutta nyt julkaistussa seurantaa jatkettiin vuoteen 2007, mikä tarkoittaa pisimmillään 18-vuotista seurantaa. Tutkimukseen osallistui lähes 360 000 tanskalaista.

Tulokset osoittivat, että vuosina 1990–2007 osallistujilla todettiin yhteensä 11 000 keskushermoston kasvainta, mutta kasvaimia kehittyi yhtä paljon riippumatta siitä käyttikö henkilö matkapuhelinta vai ei. Eroja ei ilmennyt silloinkaan, kun analyysi keskitettiin henkilöihin, jotka olivat käyttäneet kännykkää yli 13 vuoden ajan. Myöskään muut syövät eivät liittyneet kännykän käyttämiseen, tutkijat kirjoittavat.

Matkapuhelimen käyttöön mahdollisesti liittyvien syöpäriskien selvittäminen on vaikeaa, joten vaikka nyt saadut tulokset ovat uskottavia, pitää samanlaisia tutkimuksia tehdä tulevaisuudessa lisää ja seurantaa pidentää entisestään ennen kuin täysi varmuus riskittömyydestä saadaan. Vielä pitää sulkea pois mm. mahdollisuus, että erittäin pitkä käyttö suurentaisi riskejä kännykän suurkuluttajilla.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011; 343:d6387)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6387

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje