Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriini ehkäisee periytyviä suolistosyöpiä

Aspiriini ehkäisee periytyviä suolistosyöpiä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappolääkkeet voivat estää suolistosyöpien kehittymistä henkilöille, jotka ovat niille perinnöllisesti alttiita. Juuri julkaistu tutkimus on ensimmäinen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, jossa asetyylisalisyylihapon on osoitettu ehkäisevän syöpää.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja siihen osallistui lähes tuhat geneettisesti suolistosyöville altista potilasta kuudestatoista maasta. Heistä puolet arvottiin saamaan kahden vuoden ajan päivittäin 600 mg asetyylisalisyylihappoa ja loput lumevalmistetta. Pisimmillään osallistujia seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Potilaiden vertailu osoitti, että asetyylisalisyylihappoa saaneille kehittyi uusia paksu- ja peräsuolisyöpiä 60 prosenttia vähemmän kuin lumeryhmäläisille. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sadasta lääkitystä neljä ja sadasta verrokista seitsemän sairastui viiden vuoden aikana.

Tarkemmassa analyysissa lääkkeet vähensivät riskiä vasta viiden vuoden kuluttua lääkityksen aloittamisesta ja tällöinkin vain, jos henkilö oli syönyt niitä tunnollisesti vähintään kahden vuoden ajan.

Asetyylisalisyylihappo ei välttämättä ole yhtä tehokas potilailla, jotka eivät ole perinnöllisen suolistosyövän vaarassa. Näin ollen kenenkään ei kannata aloittaa lääkitystä omin päin, tutkijat huomauttavat. Pitkäaikainen asetyylisalisyylihappokuuri voi lisäksi aiheuttaa vatsahaavoja ja muita suolistovaivoja, joten sen aloittamista pitää punnita tarkoin, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kansainvälisessä tutkimusryhmässä oli mukana myös professori Jukka-Pekka Mecklin Itä-Suomen yliopistosta.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61049-0)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61049-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje