Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sykkeen palautuminen kertoo ketkä sydänpotilaat hyötyvät kuntoutuksesta

Sykkeen palautuminen kertoo ketkä sydänpotilaat hyötyvät kuntoutuksesta

Sydänpotilaiden ennuste tiedetään huonoksi, jos heidän sydämensä syke palautuu hitaasti rasituksen jälkeen. Jos palautuminen kuitenkin nopeutuu kuntoutuksen avulla, ennustekin parantuu, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulos on mielenkiintoinen, sillä vaikka kuntoutuksen on tiedetty laskevan sydänpotilaiden kuolleisuutta, vaikutusta ei ole liitetty sykkeen palautumiseen.

Tutkimuksessa tuhannen sydänkuntoutuspotilaan sykkeen palautumista mitattiin ennen fyysistä kuntoutusohjelmaa ja uudelleen sen jälkeen.

Mittausten perusteella 544 potilaan syke palautui epätavallisen hitaasti, mutta heistä 40 prosentilla sykkeen palautuminen parani kuntoutuksen jälkeen. Kun tutkijat vertasivat näitä potilaita keskenään, potilaan todennäköisyys kuolla tutkimuksen aikana oli selvästi suurempi, jos hänen sykkeensä palautuminen ei nopeutunut kuntoutuksen myötä.

Kaikista osallistujista joka viides kuoli seurannan aikana. Jos sykkeen palautuminen nopeutui kuntoutuksen myötä, potilaan riski kuolla tutkimuksen aikana oli samalla tasolla kuin niiden, joiden sydän palautui normaalisti jo ennen kuntoutusta.

Tutkijat huomauttavat, ettei vielä ole varmaa, että kuolleisuus laski juuri parantuneen sykkeen palautumisen ansiosta. Joka tapauksessa sykkeen palautumisen avulla voidaan mahdollisesti tunnistaa keillä kuntoutus toimii ja keiden hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Circulation-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011;124:1520–1526)
http://circ.ahajournals.org/content/124/14/1520.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje