Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verenpaine on esikoisten ongelma

Korkea verenpaine on esikoisten ongelma

Esikoisena syntyvien verenpaine näyttäisi kohoavan herkemmin kuin nuorempien sisarusten. Vaikutus liittyy syntymäpainoon ja varhaiseen kasvuun, brittitutkijat kirjoittavat.

Havainnot julkaistiin arvostetussa American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella esikoiset ovat syntyessään pienempiä kuin myöhemmin syntyvät, mutta neljän vuoden ikään mennessä he kirivät muita painavammiksi ja pitemmiksi.

Todennäköisesti tämä kasvupyrähdys selittää sen, miksi esikoisten verenpaine on selvästi korkeampi jo kolmentoista vuoden iässä. Osin se johtunee myös vähäisestä liikunnasta.

Jos brittien tulokset vahvistetaan uusissa tutkimuksissa, syntymäjärjestystä voi jatkossa pitää yhtenä sydän- ja verisuonitaudeille mahdollisesti altistavana tekijänä. Nyt havaittu ero verenpaineissa oli tutkijoiden mukaan käytännössäkin merkittävä.

Tutkimukseen osallistui 450 brasilialaislasta, joita oli seurattu syntymästä kolmetoistavuotiaaksi. Heistä 140 oli esikoisia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;174:1028–1035)
http://aje.oxfordjournals.org/content/174/9/1028.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje