Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpainelääkkeet saattavat tepsiä paremmin illalla

Verenpainelääkkeet saattavat tepsiä paremmin illalla

Ainakin osa verenpainelääkkeistä kannattaisi mahdollisesti ottaa ennen nukkumaanmenoa eikä aamuisin kuten yleensä tehdään. Espanjalaistutkimuksen mukaan näin verenpaine voi pysyä paremmin hallinnassa, mikä myös vähentää riskiryhmäläisten sydänoireita.

Havainnot viittaavat myös siihen, että yöllinen verenpaine voi olla päivällä mitattua parempi sydänoireiden ennustaja, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat selvittivät aamu- ja iltalääkitysten eroja seuraamalla 661 munuaissairautta potevaa verenpainepotilasta runsaan viiden vuoden ajan. Puolet potilaista otti kaikki verenpainelääkkeensä aamuisin. Loput söivät vähintään yhden lääkkeistään iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Seurannan päättyessä verenpaine oli keskimäärin paremmassa hoidossa niillä, jotka söivät lääkkeitä iltaisin. Lisäksi heille oli sattunut noin kolmanneksen vähemmän sydän- ja verisuonioireita kuten sydänkohtauksia, aivohalvauksia tai sydämen vajaatoimintaa.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää vielä varmistaa tutkimuksissa, joissa osa verenpainepotilaista satunnaistetaan ottamaan lääkkeensä illalla ja osa aamuisin. Ennen varmistusta tuloksiin kannattaa suhtautua varoen, sillä moni asia on vielä auki. On esimerkiksi mahdollista, että potilaat, jotka ottivat lääkkeitä illalla erosivat jollain tavoin vain aamulääkkeitä käyttävistä.

Jos tulokset kuitenkin varmistuvat, voisi verenpainelääkitysten ajoittaminen iltaan vähentää aivohalvauksia ja sydänkohtauksia helposti ja ilman lisäkustannuksia.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Society Nephrology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Society Nephrology 2011;doi:10.1681/ASN.2011040361)
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2011/10/06/ASN.2011040361.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje