Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoivat myös kuolevat suolistosyöpiin

Tupakoivat myös kuolevat suolistosyöpiin

Tupakointi altistaa suolistosyöville, mutta myös lisää niistä johtuvia kuolemia, brittitutkimus vahvistaa.

Suolistosyöpien ja tupakan yhteys on tunnettu pitkään. Kaikki tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole olleet ristiriidattomia, joten nyt saatu lisänäyttö on tervetullutta.

Tulosten perusteella tupakoivien suurempi suolisyöpäkuolleisuus näkyy vasta pitkän ajan kuluttua, joten lyhyet tutkimukset eivät välttämättä kykene yhteyttä löytämään. Tässä tutkimuksessa osallistujia seurattiin neljänkymmenen vuoden ajan. Pitkän seurannan ansiosta tutkijat pystyivät sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että potilaat olivat muuttaneet elämäntapojaan varhaisten syöpäoireiden pelästyttäminä.

Lihavuus, diabetes, korkea verenpaine tai liikunta eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet suolisyöpäkuolleisuuteen, vaikka etenkin liikunnan ja lihavuuden osuudesta on todisteita aiemmista tutkimuksista. Tältä osin tulokset pitääkin vielä vahvistaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä, ja se perustui lähes 18 000 miehen seurantatietoihin. Miehet olivat 40–69-vuotiaita tutkimuksen alkaessa vuosina 1967–1970. Neljänkymmenen seurantavuoden aikana 330 miestä kuoli paksusuolensyöpään ja 120 peräsuolisyöpään. Tupakan lisäksi syöpäkuolemia ennusti korkea ikä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2011;65:1053–1058)
http://jech.bmj.com/content/65/11/1053.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje