Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Uusi malariarokote voisi puolittaa lasten tartunnat

Tutkimus: Uusi malariarokote voisi puolittaa lasten tartunnat

Jos kaikki menee hyvin, maailman ensimmäinen malariarokote voi päästä markkinoille jo muutaman vuoden kuluttua. Uusien tutkimustulosten perusteella kyseisellä RTS,S/AS01-malariarokotteella voisi mahdollisesti laskea lasten tartuntariskin puoleen nykyisestä.

Myös muita malariarokotteita kehitetään kuumeisesti, mutta RTS,S/AS01 on ehtinyt niistä pisimmälle. Jos jatkotutkimukset ovat yhtä lupaavia, WHO on luvannut harkita suosittelevansa rokotetta osaan Afrikan maista jo vuonna 2015.

Rokotetta tutkitaan julkisten ja yksityisten tahojen yhteishankkeessa, jossa 15 000 afrikkalaislasta seitsemästä eri maasta on satunnaistettu saamaan joko malariarokote tai vertailurokote 5–12 viikon tai 5–17 viikon ikäisinä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 6 000 ensimmäisen rokotetun seurantaan, ja sen perusteella rokotuksia seuraavien neljäntoista kuukauden kuluessa uudet malariatartunnat olivat 55 % harvinaisempia malariarokotetta saaneiden ryhmässä. Vakavia malariatapauksia rokote vähensi 35 % verrattuna vertailuryhmään. Rokotteen teho saattoi tosin heikentyä seurannan loppua kohden.

Yhtä suuria lukuja ei välttämättä saavuteta tosielämässä potilaiden ja olosuhteiden vaihdellessa. Tulokset silti viittaavat siihen, että kyseinen malariarokote voi hyvinkin olla ensimmäinen laajalti käyttöön otettava rokotus malariaa vastaan. Tätä ennen rokotetta pitää kuitenkin tutkia runsaasti lisää. Tutkimuksissa pitää mm. sulkea pois mahdollisuus, että rokote lisäisi lasten aivokalvotulehduksia, jotka tässä tutkimuksessa olivat yleisempiä malariarokotetta saaneilla.

Malariaan sairastuu vuosittain arviolta 225 miljoonaa ihmistä. Tartuntaan menehtyy vuosittain noin 800 000, joista suuri osa on afrikkalaisia lapsia.

Tulokset julkaisi New England Journal of Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2011;DOI:10.1056/NEJMoa1102287)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1102287

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje