Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Humalajuominen lisää sydänkuolleisuutta, vähäisempi käyttö ei

Humalajuominen lisää sydänkuolleisuutta, vähäisempi käyttö ei

Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin juominen ei todennäköisesti lisää sydänsairauksista johtuvia kuolemia, jos käyttö on maltillista. Humalahakuinen juominen sen sijaan suurentaa riskejä, tutkijat kirjoittavat International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin lähes tuhannen miehen ja naisen terveystietoja, jotka kerättiin kahdessa alkoholin käyttöä selvittäneessä tutkimuksessa vuosina 1984 ja 1995.

Vuoteen 2006 mennessä eli noin 11–22-vuotisen seurannan aikana kolmannes osallistujista oli kuollut iskeemiseen sydänsairauteen, joka voi aiheuttaa esimerkiksi sydäninfarkteja ja rasitusrintakipua.

Humalahakuiset, paljon kerralla juovat kuolivat sydänsairauteen todennäköisemmin kuin hillitymmin alkoholia käyttävät, ja tämä havaittiin riippumatta siitä oliko henkilö lopettanut alkoholin käytön vai ei. Miehillä humalajuomiseen liittyi riskejä verrattuna miehiin, jotka joivat keskimäärin 1–2 annosta päivässä. Naisilla samansuuruinen riski havaittiin verrattuna keskimäärin yhden alkoholiannoksen päivittäin nauttiviin.

Tulokset tukevat monien aiempien tutkimusten havaintoja. Nykytiedon perusteella kohtuullisesti alkoholia käyttävät välttyvät sydän- ja verisuonitaudeilta täysraittiita todennäköisemmin. Suojavaikutus liittyy noin 1–2 päivittäiseen alkoholiannokseen. Tätä enemmän juovan riskit vähitellen suurentuvat.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2011;DOI:10.1093/ije/dyr129)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2011/09/22/ije.dyr129.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje