Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskauden aikana tupakointi vaikuttaa lapsen kolesteroleihin

Raskauden aikana tupakointi vaikuttaa lapsen kolesteroleihin

Altistuminen äidin tupakoinnille raskauden aikana saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kolesterolitasoihin. Tuoreen tutkimuksen perusteella yhteys havaitaan, kun kolesterolitasot mitataan lapsen ollessa kahdeksanvuotias.

Tulokset osoittivat, että lasten hyvä HDL-kolesteroli oli hieman alhaisemmalla tasolla, jos heidän äitinsä oli tupakoinut raskauden aikana. Altistuneiden HDL oli 1,32 mmol, kun muiden oli keskimäärin 1,50 mmol. Vuosien mittaan ero saattaa myös suurentua ja edistää sairastumisia. Lisäksi haitallisten triglyseridirasvojen pitoisuus oli suurempi tupakalle altistuneilla.

Tutkijat huomioivat analyysissa monia taustamuuttujia, kuten syntymänjälkeisen tupakka-altistumisen, imetyksen keston, lihavuuden ja fyysisen aktiivisuuden, mutta raskaudenaikaisen tupakoinnin ja lapsen kolesterolipitoisuuksien yhteys säilyi ennallaan. On silti mahdollista, että lasten ruokavalio ja muut tutkimuksessa huomiotta jääneet seikat selittävät yhteyden. Tämän vuoksi tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tupakka-altistus ei nostanut lasten verenpainetta tai aiheuttanut haitallisia verisuonimuutoksia. Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;32:2446-2453)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/32/19/2446.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje