Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Sädehoidosta kiistaton hyöty rintasyöpäleikkauksen jälkeen

Tutkimus: Sädehoidosta kiistaton hyöty rintasyöpäleikkauksen jälkeen

Rintasyöpä uusiutuu puolet harvemmin, jos säästävän leikkauksen jälkeen rintaa hoidetaan lisäksi sädehoidolla. Sädehoito vähentää myös potilaiden riskiä kuolla seuraavan viidentoista vuoden aikana, Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Havainnot perustuvat yli kymmenentuhannen naisen tietoihin seitsemästätoista eri tutkimuksesta. Tätä ennen sädehoidon vaikutuksia rintasyöpäleikkauksen jälkeen ei ole selvitetty näin suurella aineistolla, joten tulokset ovat ainutlaatuisia.

Tulosten mukaan sädehoito vähensi uusiutumisia jo vuoden sisällä hoidosta. Kun seuranta ulotettiin kymmenen vuoden päähän, sädehoitoa saaneista vain viidennes oli sairastunut uudestaan, kun pelkästään leikatuista sairastui yli kolmannes.

Vaikutukset kuolleisuuteen olivat pienempiä, mutta silti huomattavia, tutkijat havaitsivat. Heidän laskelmiensa mukaan diagnoosia seuraavien viidentoista vuoden aikana rintasyöpään kuoli joka neljäs nainen, joka oli saanut ainoastaan leikkaushoitoa. Leikkauksen lisäksi sädehoidetuista kuoli vain joka viides.

Tutkijat pitävät tuloksia vakuuttavana näyttönä siitä, että säästävän rintasyöpäleikkauksen jälkeen annettava sädehoito on merkittävä parannus rintasyövän hoidossa. Havainnot viittaavat siihen, että sädehoidolla saadaan tuhottua mikroskooppisen pieniä syöpäpesäkkeitä, joita leikkauksella ei kyetä poistamaan.

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä. Siihen sairastuu vuosittain runsaat 4 000 suomalaisnaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011; DOI:10.1016/S0140-6736(11)61629-2)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/S0140-6736(11)61629-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje