Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvi liitettiin nyt jopa ALS-taudin ehkäisyyn

Kahvi liitettiin nyt jopa ALS-taudin ehkäisyyn

Jos viimeaikaisia tutkimuksia on uskominen, kahvi näyttäisi ehkäisevän monia sairauksia diabeteksesta masennukseen. Nyt listalle tarjotaan myös lihaksia surkastuttavaa ALS-tautia.

Yllättävän havainnon tekivät italialaistutkijat vertaamalla 400 tuoreen ALS-potilaan ja verrokkien kahvinkulutusta. Verrokkiryhmiä oli useita ja yhteensä niihin osallistui vajaat 8 000 henkilöä.

Vertailun perusteella ALS-potilaista harvemmat joivat kahvia, ja heidän joukossaan oli enemmän sellaisia, jotka eivät olleet koskaan kahvitelleet säännöllisesti. Kahvia käyttävissäkin yli 30 vuotta säännöllisesti käyttäneitä oli vähemmän kuin verrokkiryhmissä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta eivät paljasta mistä yhteys lopulta johtuu. Onkin todennäköistä, että kahvi tai kofeiini eivät itsessään ehkäise ALS-tautia, vaan yhteyden taustalla on muita seikkoja, jotka liittyvät kahviin ja ALS-taudin kehittymiseen. Mahdollisesti nämä seikat selkiytyvät tulevissa tutkimuksissa.

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi johtuu liikeradan hermojen tuhoutumisesta ja aiheuttaa tahdonalaisen lihaksiston surkastumista ja heikkenemistä. Siihen sairastuvat kuolevat keskimäärin 3–5 vuoden sisällä oireiden alkamisesta. Suomessa tautia sairastaa noin 350 potilasta. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 130.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Epidemiology -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;doi:10.1093/aje/kwr229)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/09/26/aje.kwr229.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje