Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Muisti voi heikentyä sydämenpysähdyksen jälkeen

Muisti voi heikentyä sydämenpysähdyksen jälkeen

Sydämenpysähdys voi jättää pitkäaikaiset jäljet ihmisen aivoihin etenkin, kun se sattuu muualla kuin sairaalaoloissa. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella usein seurauksena on muistin ja oppimisen heikentyminen.

Tulokset ovat toisaalta rohkaisevia, sillä vaikka osalle potilaista jäi pysyviä muisti- ja oppimisvaikeuksia, valtaosa potilaista kykeni silti elämään normaalisti ja itsenäisesti.

Tutkimukseen värvättiin kaikki Olmstedin piirikunnassa vuosina 1990–2008 sydänpysähdyksen muualla kuin sairaalassa saaneet. Sairastuneita oli kaikkiaan 332 ja heistä 140 oli hengissä vielä puoli vuotta sairastumisen jälkeen.

Osallistujille tehtiin neurologisia testejä, ja niiden perusteella potilaiden pitkäaikaismuisti ja oppimiskyky olivat heikommalla tasolla kuin samanikäisten yleensä. Tämä todettiin 47 potilaalla, jotka elivät vielä noin kahdeksan vuotta sairastumisesta. Testit eivät viitanneet dementiaan.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;77;1438–1445)
http://www.neurology.org/content/77/15/1438.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje