Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalium voi mahdollisesti vähentää aivoinfarkteja

Kalium voi mahdollisesti vähentää aivoinfarkteja

Runsaasti kaliumia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aivoinfarkteilta muita todennäköisemmin, tuore ruotsalaistutkimus vihjaa.

Kaliumin osuutta aivohalvausten ehkäisyssä on selvitetty monissa tutkimuksissa, mutta havainnot ovat olleet ristiriitaisia. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kymmenen aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 270 000 ihmistä, joista 8 700 oli sairastunut aivoinfarktiin tai muuhun aivohalvaukseen.

Analyysi osoitti, että jokainen 1 000 mg lisäys päivittäiseen kaliumin saantiin pienensi aivoinfarktin riskiä noin kymmenyksen. Yhteys ei ulottunut muihin aivohalvauksiin.

Kaliumia on runsaasti vihanneksissa, hedelmissä ja maidossa, joten todennäköisesti terveellisen ruokavalion muut puolet saavat aikaan osan kaliumiin liitetyistä vaikutuksista. Kalium myös laskee verenpainetta, mikä voi selittää tuloksia, tutkijat kirjoittavat.

Suomalaissuosituksissa aikuisten riittävä kaliumin päiväannos on 3 000–3 500 mg. Lapsille riittää 1 000–2 000 mg. Kaliumin puutos on harvinainen, koska sitä on niin monissa ruoka-aineissa.

Tutkimuksen julkaisin tieteellinen Stroke-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2011;42:2746–2750)
http://stroke.ahajournals.org/content/42/10/2746.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje