Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Väsymysoireyhtymän virusteoria kumottiin


Väsymysoireyhtymän virusteoria kumottiin


Tutkijat ovat osin vetäneet pois tutkimuksensa, jonka mukaan väsymysoireyhtymän taustalla olisi virus. Kohua aiheuttaneet tulokset on kyseenalaistettu aiemminkin, mutta uuden tutkimusnäytön myötä virusteorialta näyttäisi lähteneen pohja kokonaan.Uudet tulokset julkaistiin Science-tiedelehdessä, joka julkaisi myös virusteoriaa tukevan tutkimuksen, jossa väsymysoireyhtymää potevien verinäytteistä löytyi erästä XMRV-virusta. Viruksen tulkittiin aiheuttaneen sairastumiset.


Uudessa analyysissa 15 näistä virusta sisältävistä verinäytteistä sekä 15 puhdasta näytettä lähetettiin yhdeksään eri laboratorioon uudelleen tutkittaviksi. Kolme laboratorioista oli samoja kuin alkuperäisessä tutkimuksessa.


Kuudessa laboratoriossa kaikki näytteet todettiin puhtaiksi, myös ne joiden oli aiemmin väitetty sisältävän virusta. Sen sijaan kolmessa laboratoriossa, jotka osallistuivat alkuperäiseen tutkimukseen, viruksia löytyi kaikista näytteistä, myös monista puhtaista näytteistä. Näissä laboratorioissa tulokset olivat myös ristiriitaisia, mikä viittaa siihen, ettei niissä pystytty luotettaviin mittauksiin.


Uuden tiedon valossa näyttääkin siltä, että alkuperäisen tutkimuksen johtopäätökset perustuivat virheellisiin laboratoriotuloksiin. Tutkijat epäilevät, että näytteiden XMRV-virukset olivat peräisin laboratorioissa vuosina 1993–1996 tehdyistä eturauhassyövän solututkimuksista.


Uutispalvelu Duodecim
(Science 2011;DOI:10.1126/science.1213841)
http://www.sciencemag.org/content/early/2011/09/21/science.1213841
(New Scientist 2011)
http://www.newscientist.com/article/dn20959-viral-theory-for-chronic-fatigue-partly-retracted.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje